Ingatlan bérbeadásnál kell-e adószámot kiváltani?


Nem minden esetben, viszont adózni a bérbeadás jellegétől függetlenül kell.

Különbséget kell tenni a hosszabb időre szóló ingatlan-bérbeadás és a rövid távú, néhány vendégéjszakára szóló szolgáltatás között. Míg az első esetben nem, a rövid távú bérbeadásnál kötelező az adószám.

A tartós ingatlan-bérbeadáshoz alap esetben nem kell adószámot kiváltani, ha csak a bérbeadó nem választ valamilyen adószámhoz kötött gazdálkodási formát. Mivel a magánszemély általi, nem turisztikai célú bérbeadás mentes az áfa alól, a havi lakbérről számlát nem, de átvételi elismervényt ki kell állítani, hogy nyomon követhető legyen a tulajdonos bevétele.

A bérbeadásból származó jövedelmet a bevételből két módon lehet megállapítani. Az egyik lehetőség a tételes költségelszámolás, amikor a bevételt, a jövedelem kiszámításánál csökkentik az igazolt költségek (közüzemi számlák, felújítási költségek) és az értékcsökkenés. A másik lehetőség, hogy a teljes bevételből 10 százalék költséghányad levonásával állapítja meg jövedelmét a bérbeadó. A jövedelem után negyedévenként adóelőleget kell fizetni, és az éves adóbevallásban önálló tevékenységből származó jövedelemként kell feltüntetni. Az adó mértéke 16 százalék, az egészségügyi hozzájárulás pedig egymillió forint jövedelem felett 14 százalék. FONTOS! Amennyiben a bérbevevő vállalkozás, az adó mértékének, levonásának, és az adóhatósághoz történő befizetésének a feladata rá hárul.

Rövid idejű (pár napos) bérbeadás, üzletszerű gazdasági tevékenységnek minősül.  Az ingatlantulajdonosok ebben az esetben többféle tevékenységi forma és adózási mód közül választhatnak, a legtöbben adószámos magánszemélyként adnak szállást a vendégeknek. A szálláshely-szolgáltatás az adott település jegyzőjének engedélyéhez kötött és csak adószámmal lehet végezni. 

Fontos! A lakáskiadás feltételeit írásos szerződésbe  rögzítsük.

Vissza a Hírekhez