Megszűnik a kata-alanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás


 

Megszűnik a kata-alanyiság, ha százezer forintnál nagyobb az adótartozás

Hamarosan itt a harmadik negyedév vége. A kisadózó vállalkozások elveszítik a kata alanyiságot, ha lejárt adótartozása a negyedév utolsó napján meghaladja a százezer forintot, ezért érdemes ellenőrizni folyószámlájukat.

Minden megkezdett naptári hónapra a tételes adó egészét kell a következő hónap 12. napjáig megfizetni a kisadózok után. Külön- külön köteles az adót megfizetnie a kisadózó vállalkozásnak , ha több kisadózót jelent be.

Érdemes odafigyelni arra is, hogy elveszíti a kata alanyiságát az az adózó, akinek terhére az adóalanyiság időszakában elkövetett jogsértés miatt a NAV számla-vagy nyugtaadás elmulasztásáért, be nem jelentett alkalmazott foglalkoztatásáért vagy igazolatlan eredetű áru forgalmazásáért mulasztási bírságot, jövedéki bírságot állapít meg. Ilyen esetekben az adóalanyiság a mulasztási bírságot megállapító határozat jogerőre emelkedésének napjával szűnik meg.

Ha a kata hatálya alá tartozó vállalkozás adóalanyisága megszűnik, 24 hónapig nem választhatja újra ezt az adózási formát. Ez a tilalom 24 hónapra és nem két adóévre vonatkozik.

 

Vissza a Hírekhez