Minimálbér, fordított áfa a diákmunkánál.


Jelenleg az iskolaszövetkezetek indokolatlanul alacsony árakkal dolgoznak sok esetben, és "nem is teljesen csak a legális szektorban" mondta Czomba Sándor Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára , aki kitért arra, hogy Magyarországon nem jellemző a tanulmányok melletti munkavégzés, ezt a rátát szeretnék javítani. Ezért olyan jogszabályi környezetet, ösztönzőket szeretnének kialakítani, amik segítik a fiatalok iskola melletti munkavállalását, ami előnyös a későbbi elhelyezkedés szempontjából is.

Megjegyzés-Gold Consulting: A szabályozás szükségességével egyetértünk. Ma egy közbeszerzésen az iskolaszövetkezetek 600 Ft/munkaóra alatti árral nyerhetnek közbeszerzést, amikor a minimálbér 656 Ft/m.óra. A diákoknak kifizetett munkadíjon felül az iskolaszövetkezeteknek ebből kellene fenntartani a szervezetét, rezsit, vezetők bérét, stb fizetni. Államtitkár úr finoman fogalmazott a „nem teljesen csak a legális szektor” kifejezéssel, megkockáztatjuk, hogy ez maga a szürke gazdaság.

Az ágazati szektorban bevezetni tervezett fordított adózási szabályok alkalmazása javíthat a helyzeten. Gyerekeink érdekében is fontos lenne a változás, hisz itt találkoznak először a nagybetűs ÉLETTEL, jó lenne, ha az első munkatapasztalatokra nem negatívumként emlékeznének.

Vissza a Hírekhez