Napokban postázza a NAV a vállalkozások minősítési eredményéről szóló tájékoztatót.


Közleményükben tájékoztattak, hogy kb.190 ezer cég került adózói életútja alapján a megbízható, jó adózói csoportba, az átlagos besorolást 370 ezer gazdálkodó kapta meg és az elmúlt negyedévben elkövetett jogsértések miatt már 70 adózónak kellett rossz, kockázatos minősítést adni.

Több előnnyel is jár, ha egy cég jó adózói minősítést kap például csökken az áfa kitualás átfutási ideje, egyes  mulasztásoknál nem kell bírságot fizetni, máskor csak az átlagos bírság felével kell számolniuk a megbízhatóként számon tartott adózóknak

Ezzel szemben a kockázatos minősítésű adózóknál az áfa-kiutalás határideje mindig 75 nap, ellenőrzési eljárásban megállapított késedelmi pótlékuk naponta a jegybanki alapkamat ötszörösének 365-öd részére emelkedik, adó- és mulasztási bírságuk minimuma és maximuma magasabb az átlagosnál, melyek kiszabása nem mellőzhető.

Minden cég tiszta lappal indul. Éppen ezért a kockázatos besorolás még a legtöbb cégnek elkerülhető, hiszen csak a 2016. január 1-je után elkövetett jogsértésért jár a kockázatos minősítés.

Ügyfélkapun keresztül az elektronikus tárhelyre küldi a besorolásról szóló értesítést a NAV. Ha a gazdálkodó nem ért egyet a besorolásával, akkor a minősítéstől számított 6 hónapon belül kifogást nyújthat.

Vissza a Hírekhez