ÁFA változás, online számlázás 2018.07.01


Korábbi híreleveleinkben felhívtuk figyelmüket az ÁFA változásra és az online számlázás szabályaira. A határidő közeleg, ezért szeretnénk segítséget nyújtani az átálláshoz:

 

  1. VÁLTOZÁS: Az általános forgalmi adóról szóló 2007. évi CXXVII. törvény 2018. július 1-jétől hatályos 10. számú mellékletében foglaltak szerint adatszolgáltatási kötelezettség terheli az adóalanyt a legalább 100 ezer forint áthárított általános forgalmi adót tartalmazó, belföldi adózók közötti ügyleteiről kiállított számlákról, és 24 órán belül az 500.000 Ft-ot meghaladó áfa tartalmú számlákról.  A jogszabályváltozással kapcsolatos gyakorlati ismereteket az alábbi videóban találja: https://www.youtube.com/watch?v=lZGNY6lzK8k&feature=youtu.be
  2. Számlázó programot használ, kéjük győződjön meg róla, hogy az megfelel az online számlázás szabályainak, keresse fel a számlázó program szolgáltatójának honlapját. A program frissítések tudomások szerint a legnagyobb szolgáltatóknál már megtörténtek, néhánynál még folyamatban vannak.
  3. Amennyiben a számlázó program megfelel a feltételeknek, kérjük minden esetben végezze el az adózói regisztrációt, hozza létre a technikai felhasználót. A technikai felhasználó létrehozása eredményeként megkapjuk a technikai felhasználó felhasználónevét, az XML aláírókulcsot, és az XML cserekulcsot. Ezt a 3 adatot, valamint a technikai felhasználó létrehozásakor megadott jelszót kell majd megadni a számlázó programban ahhoz, hogy az adatszolgáltatást a program automatikusan el tudja végezni, normál működés esetén ennél több feladatuk ezzel nem is lesz. A regisztrációról kérjük értesítse könyvelőirodánkat. Amennyiben technikai probléma merül fel hívja irodánkat, vagy/és a számlázó program üzemeltetőjét.
  4. Kézi számlázás esetén elegendő az adózói regisztrációt az első 100.000 Ft-ot meghaladó ÁFA tartalmú számla kiállítása előtt megtenni.  (ehhez kérje könyvelőirodánk segítségét) Kézi számlázásnál a NAV adatszolgáltatást irodánk végzi, ehhez 24 órában szükséges a 100 e Ft ÁFA tartalmú számla eljuttatása scennelt formában irodánkhoz.
  5. Ingyenes NAV számlázó program az adózó egyszeri regisztrációjável elérhető. NAV saját fejlesztésű programja, díjmentes, használatához az ügyfélszolgálati irodák adnak segítséget. Mivel a rendszerről még kevés a tapasztalat, egyenlőre azoknak ajánljuk, akik kevés számlaforgalommal rendelkeznek, de nem szeretnének kézi számlát használni. A program itt érhető el: https://onlineszamla.nav.gov.hu/

Vissza a Hírekhez