Késnek a pályázatok


Pedig a KKV szektor számára életmentő lehet a támogatásokból származó tőkebevonás. A legtöbb vállalkozás május 31-re elkészítette 2014 évi beszámolóját, ami  a cége gazdasági, pénzügyi helyzetét.  Kinek jobban, kinek rosszabbul sikerült az előző év. Saját ügyfeleink körében végeztünk egy „házi kutatást”,  öt évet vizsgálva. Azt tapasztaltuk, hogy a cégek 60%-a egyre kisebb árréssel dolgozik, azaz több munkával tudja ugyanazt a bevétel volument elérni, mint 5 évvel ezelőtt. Ennek következtében kevesebb forrás marad  a technikai korszerűsítésre , a gépek, telephely fejlesztésére.  Ehhez a KKV-k nagy részének külső tőke bevonására lesz szüksége, a lehető legkisebb önerő mellett.

 Felmérésünket alátámasztja a nemrégiben megjelent GKI kutatás is, amely szerint 10 vállalkozásból 6 pályázni szeretne pályázásra készülő cégek beruházásaik értékének 81 százalékát uniós pénzből tervezik megvalósítani, ennek híján ezeknek a beruházásoknak a 60 százaléka elmaradna.

 Az áprilisra beharangozott pályázatok azonban két hónapja késnek. A  pályázásra buzdító hirdetésekkel azonban nap-mint találkozunk a lapokban. Magyarázatot a késedelemre,  vagy konkrét információt a pályázatok megjelenésével kapcsolatban nem adnak az illetékesek, pedig tudhatnák, hogy „Kétszer ad, aki gyorsan ad”, és azt is, hogy  egy vállalkozás életében nincsen nagyobb veszély, mint a tőkehiány és a  bizonytalanság.

Vissza a Hírekhez